maandag 26 augustus 2013

Is sturen op output de toekomst?


Traditioneel komen werknemers naar kantoor en hebben daar een “eigen” werkplek. Velen hebben al een forse woon-werk afstand afgelegd en tijd doorgebracht in een file. Er is controle op de aanvangstijd en even binnenlopen bij de medewerker is mogelijk. Je ziet gelijk hoe het met de medewerker gaat en je maakt een praatje. De traditionele leidinggevende stuurt zijn/haar medewerker elke dag aan controleert de “productie”.

Hoe anders is het inmiddels geworden? Grote, toonaangevende ondernemingen zetten hun human capital heel anders in en een groot deel van de kantorenparken staan leeg in Nederland. Een eigenwerkplek blijkt inefficiënt te zijn, het woon-werkverkeer kostbaar en tijdrovend. Nee, tegenwoordig werkt iedereen vanuit de ”cloud” en vanuit verschillende locaties op verschillende momenten aan diverse projecten. Een arbeidsvoorwaarde is zelfs ”BYOD”, ( bring your own device) zodat een individuele werknemer effectiever kan zijn en er geen vaardigheden verloren gaan aan het werken met onbekende apparatuur en programmatuur. Men maakt tegenwoordig zelf wel uit waar en wanneer er wordt gewerkt. WIFI is een primaire levensbehoefte geworden en het fundament onder het hele functioneren. Wat maakt het uit of iemand stipt om 08.30 uur begint? Misschien werkt hij of zij wel het best als er eerst uitgeslapen kan worden om dan vervolgens om 21 uur te stoppen. Het gaat per slot van rekening om datgene dat iemand presteert en bijdraagt aan de resultaten. De 9 tot 5 mentaliteit heeft plaats gemaakt voor flexibiliteit. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die vrijheid en vertrouwen krijgen ook buiten kantooruren werken en bereikbaar zijn.

Een andere stijl van leidinggeven is absolute noodzaak! De kern heet vertrouwen. Geef verantwoordelijkheden en inspireer de medewerker tot grote prestaties. Geef ruimte aan het individu en stuur op output! Mensen zijn gemotiveerder als ze vrij gelaten worden. Dat wil helemaal niet zeggen dat alles vrijblijvend is. Maak duidelijke afspraken en controleer de voortgang van projecten. Voor een manager is de nieuwe manier van werken niet eenvoudig zeker als die zelf nog wel traditioneel wordt aangestuurd door zijn baas.

Het vertrouwen in het team moet je durven geven en hard aansturen op deadlines is nu helemaal noodzaak. Het staat en valt met goede afspraken. Wat draag jij bij aan dit project? Wanneer heb je dat af? Kan ik daar op rekenen? Gelukkig is er tegenwoordig goede software om de voortgang te monitoren zodat er toch controle is en er desnoods bijgestuurd kan worden. Wat ook geweldig helpt in de organisatie is een goed beoordelingssysteem (zie www.inkrease.nl) waarin afspraken vastgelegd zijn en eenduidige criteria worden benoemd waarop de medewerker afgerekend wordt.


Het gevoel van controle blijft, de motivatie van de medewerker is sterk toegenomen waarmee de bedrijfsresultaten niet kunnen uitblijven, toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten